Vaccinera barnen eller inte?
.
Såhär skriver barnläkaren Håkan Westerlund i
gårdagens Sydsvenska angående riskerna med att vaccinera små barn.
.
"Att utsätta barn för vaccin som inte är tillräckligt prövat innebär en stor risk. När oroliga föräldrar frågar om råd angående vaccinering mot den nya influensan vet jag inte längre hur jag skall svara, skriver barnläkaren Håkan Westerlund i Malmö.
Sedan juli har nästan varje förälder som med sina barn besökt mig på barnmottagningen frågat om den nya influensan, oberoende av vad besöket handlat om i övrigt. Under sommarmånaderna bestod mina svar i att upprepa och förklara den information som Smittskyddsinstitutet gick ut med.
Den senaste månaden har jag dock börjat känna oro över att ge råd om att vaccinera andra barn än dem som ingår i riskgrupperna.
Nya mediciner och vacciner till barn har alltid genomgått omfattande prövningar innan de godkänts. När kikhostevaccineringen med det gamla vaccinet upphörde i början av 90-talet tog det lång tid och många studier innan det nya vaccinet godkändes, eftersom man var tvungen att vara säker på att det inte fanns allvarliga biverkningar.
Det nya influensavaccinet innehåller förutom antigenet (virusproteinet) även adjuvans (hjälpämnen) och konserveringsmedel. Adjuvansen är hajleverolja och E-vitamin, och konserveringsmedlet tiomersal, kvicksilver. Denna kombination har inte använts utom i tidigare malariavacciner, enligt professor Jan Liliemark på Läkemedelsverket.
Läkemedelsverket och barnläkarföreningens vaccinexperter gör en fortlöpande värdering av nyttan och risken med att vaccinera barn. De biverkningar som rapporterats är mycket sällsynta men allvarliga. Man har bedömt att de uppkommer genom immunstimulering och att risken vid insjuknande i influensa i så fall borde vara större på grund av en högre dos virus vid smitta.
Finns det epidemiologiska studier som visar detta?
Att utsätta barn för vaccin som inte är mer prövat innebär en stor risk. Om 70 procent av alla barn i Sverige blir vaccinerade och 30 procent avstår är det en gigantisk studie, som kan ge olika resultat. När influensan drabbar oss kommer sannolikt de flesta vaccinerade barnen att slippa symtom och biverkningar och de ovaccinerade att få en lindrig sjukdom.
Men i värsta fall kan något av följande hända:
1) Ett antal ovaccinerade barn kan få svåra komplikationer av influensan medan de vaccinerade barnen klarar sig bra.
2) Ett antal vaccinerade barn kan få allvarliga biverkningar av vaccinet medan de i den ovaccinerade gruppen får en lindrig influensa utan komplikationer.
3) Ett antal ovaccinerade barn kan få svåra komplikationer av influensan och ett antal vaccinerade barn kan få allvarliga biverkningar av vaccinet.
Har en etisk kommitté godkänt denna gigantiska studie på små barn? Är det värt att göra detta experiment när man vet att influensan hittills inte lett till allvarliga komplikationer hos friska barn?
Jag avundas inte dem som har att hantera dessa svåra frågor.
Som läkare känner jag stort förtroende för statsepidemiolog Annika Linde på Smittskyddsinstitutet och hennes kollegor i landet. Men jag vet inte hur jag skall svara oroliga föräldrar till barn som inte tillhör någon riskgrupp.
Om vaccinet hade funnits tillgängligt idag hade jag avstått från att vaccinera mina egna barn. Jag skall utnyttja tiden som är kvar tills det är dags att vaccinera till att eventuellt ompröva detta beslut."
.
Håkan Westerlund
.
Jag pratade med vår BVC sköterska om detta sist vi var där och hon
berättade att hon själv inte skulle vaccinerat sina barn och
hennes kollegor hade sakt samma sak. BVC säger att man själv får läsa på
så mycket man kan i frågan och sen ta ett beslut om man vill vaccinera sig
själv och sina barn. jag och min sambo har beslutat oss för att inte vaccinera
vår dotter eller oss själva.
Ska du vaccinera dig mot influensan??
.